PEG

PEG / knapp

Perkutan endoskopisk gastrostomi

Når man skal opprette en kanal inn til magesekken, legges det først inn en PEG. Dette er en forholdsvis enkel og lite risikofylt operasjon.

For kirurger som kan dette, tar det 10 - 15 minutter etter at barnet er lagt i narkose. Man går ned gjennom svelg og spiserør ved hjelp av et endoskop, som er en lang slange med kikkert og lys. Kirurgen fyller magesekken med luft gjennom denne slangen slik at den blir litt oppblåst. Deretter lyser han med endoskopet på bukveggen inni magesekken hvor kanalen skal være. Han stikker så en kanyle gjennom bukveggen fra utsiden. Deretter trer han en tråd inn igjennom kanylen. Denne tråden blir fanget opp av endoskopet inni magesekken, og dras opp og ut gjennom barnets munn gjennom dette.

© Knappenforeningen

Når tråden er helt ute, kan kirurgen feste PEG å slangen til den.

Når tråden er helt ute, kan kirurgen feste PEG å slangen til den. Han drar så tråden med PEG slangen ned gjennom spiserøret og ut gjennom hullet i bukveggen. PEG slangen sitter fast på magesekkens innside ved hjelp av en paraply. Man fester så et ekstra koblings-stykke med flere utløp  PEG slangen som er på utsiden av barnets mage. Det tar ca. 2 måneder får stomikanalen er etablert. Da har magesekken vokst inn til bukveggen. PEG  slangen kan da byttes ut med en liten lavprofil gastrostomiport, eller knapp som den også kalles. Noen PEG - slanger måfjernes i narkose, mens andre er laget slik at de kan trekkes ut gjennom hullet på magen. Det er ikke å anbefale at PEG  slangen bare klippes av, og at delen av slangen som er inni magen, går ut gjennom tarmen.