Nesesonde

Nesesonde

Praktisk om neseseonde

Det finnes primært to ulike typer nesesonder; nesesonde av plastikk og nesesonde av silikon.

Plastikksonde

Plastikksondene skiftes hvert 3 døgn. Silikonsondene kan ligge alt fra 6 uker til 3 måneder, alt avhengig av hvilken sort silikonsonde.

Nesesonde

Nesesonden legges inn igjennom barnets nese og videre ned gjennom spiserøret til magesekken. Man kan sjekke om nesesonden ligger riktig ved å sette på en liten sprøyte og trekke opp mageinnhold. Det går også an å sette ned litt luft ved hjelp av en sprøyte, og lytte med stetoskop på magen for å høre om det ”bobler”. Det er svært viktig å sjekke at sonden ligger i magesekken. Hvis den har blitt lagt i feil rør, altså luftrøret, kan dette føre til at barnet får en aspirasjonspneumoni. Dette er en alvorlig betennelsesreaksjon som følge av at barnet får mat på lungene.

Man skifter nesesonde i følge forskriftene fra produsenten. Det er viktig at man bytter nesebor når sonden skal skiftes.

Animasjon: Atle Mæland

Vedlikehold

Man skifter nesesonde i følge forskriftene fra produsenten. Det er viktig at man bytter nesebor når sonden skal skiftes. Dette for å unngå sår hud og unødvendig slitasje på slimhinnen i nesen. Sonden fikseres på barnets kinn ved hjelp av en hudvennlig tape. Her kan det være greit å ikke overdrive tapebruken. Sonden skal sitte godt, men samtidig bør man ta hensyn til hvordan det ser ut. Det er heller ikke godt for barnet å få fjernet tapen hvis den ligger lag på lag over hele kinnet.