PEG

PEG / knapp

Perkutan endoskopisk gastrostomi

Når man skal opprette en kanal inn til magesekken, legges det først inn en PEG. Dette er en forholdsvis enkel og lite risikofylt operasjon.

For kirurger som kan dette, tar det 10 - 15 minutter etter at barnet er lagt i narkose. Man går ned gjennom svelg og spiserør ved hjelp av et endoskop, som er en lang slange med kikkert og lys. Kirurgen fyller magesekken med luft gjennom denne slangen slik at den blir litt oppblåst. Deretter lyser han med endoskopet på bukveggen inni magesekken hvor kanalen skal være. Han stikker så en kanyle gjennom bukveggen fra utsiden. Deretter trer han en tråd inn igjennom kanylen. Denne tråden blir fanget opp av endoskopet inni magesekken, og dras opp og ut gjennom barnets munn gjennom dette.